Ako zistiť či ste týraná žena, čo je to týranie žien?

09.11.2011 08:00

Ak máte pocit, že vo vzťahu s Vašim partnerom nie je niečo v poriadku, alebo sa v tomto vzťahu necítite dobre, príjemne, či dokonca bezpečne, môžete si overiť, či ste týranou ženou. Vo všeobecnosti rozlišujeme psychické, fyzické, sexuálne a ekonomické týranie.

Fyzické násilie je zrejme nazrozumiteľnejšie a pod jeho hlavičkou rozumieme akékoľvek fyzické bitie, kopanie, škriabanie, ťahanie alebo trhanie vlasov, facky, sácanie, búchanie po akejkoľvek časti tela, škrtenie a pod. Ak bolo alebo je na Vás páchané čokoľvek z tohto, jedná sa o fyzické týranie a je potrebné vyhľadať pomoc a tento stav čo najskôr ukončiť! Ste totiž ľudská bytosť s dostatočnou dôstojnosťou na to, aby ste niečo podobné trpeli!

Psychické týranie je týranie "duše". Sú to také činy, ktoré Vám spôsobujú psychickú nepohodu, stavy úzkosti, strachu, alebo hrôzy. Jedná sa o rôzne typy vyhrážania sa Vašou smrťou, bitkou alebo iným násilím, samovraždou vyhrážajúceho sa, alebo vyhrážaním sa čímkoľvek, čo ohrozuje Vaše alebo jeho bytie. Vyhrážanie sa vyhodením zo spoločného bývania, odobratím detí a pod. Patrí sem tiež nadávanie, ponižovanie, vysmievanie sa a pod. Rovnako ak s Vami partner odmieta komunikovať z akejkoľvek príčiny, alebo napríklad aj po hádke a trvá to neúmerne dlho (mesiac, prípadne viac), ignoruje Vás a prehliada, jedná sa o psychický nátlak, až psychické týranie.

Pod pojmom sexuálne násilie si asi každý človek predstaví znásilnenie, či niečo podobné. Okrem tohto je to tiež nátlak, aby ste sa s partnerom milovali iba vtedy, kedy to "dovolí" on, iba tak ako to požaduje on. Môže od Vás vyžadovať neprimerané praktiky, ktoré si presadí aj v prípade, že Vy s tým nesúhlasíte.

Ekonomické týranie je tyranovo zneužívanie Vašej ekonomickej závislosti na ňom. Deje sa to v prípadoch, ak ste nezamestnaná, alebo Váš príjem nedosahuje takú výšku ako jeho príjem a ste preto nútená ho o peniaze žiadať,. V zdravom vzťahu sú finančné prostriedky spoločné, teda neexistuje porovnávanie kto z partnerov zarába viac, alebo menej. Všetky finančné otázky sa riešia spoločne, po spoločnej dohode. Ak je tomu vo Vašom vzťahu inak, Váím to nevyhovuje a nie je možné nájsť kompromis, resp. partner v tejto veci vystupuje despoticky, môže sa jednať o ekonomické týranie. Toto môže dospieť až k takým stavom, kedy muž odmieta dať žene akékoľvek finančné prostriedky, nákupy robí iba on a kupuje iba to, čo sám uzná za vhodné. Prípadne ak Vás partner vydeľuje a dáva Vám iba akési vreckové. Vo vzťahu ste si totiž rovnocenní a taktiež máte právo na rovnakú životnú úroveň a slobodu bez ohľadu na to, kto v spoločnej domácnosti zarába, či kto zarába viac alebo menej.