Kam sa obrátiť najskôr

15.11.2011 10:46

Pokiaľ ste dospeli k uvedomeniu, že ste týraná žena a potrebujete pomoc, najdôležitejšie je obrátiť sa najskôr na políciu. Je potrebné pripraviť sa samozrejme na množstvo otázok týkajúcich sa práve násilia, ktoré na Vás partner páchal. Budú požadovať všetky fakty, detaily a podrobnosti. Je dôležité, aby ste sa toho nezľakli a nespanikárili. Nad každou otázkou a odpoveďou na ňu dôkladne popremýšľajte, spomeňte si na všetko, čo sa dialo a nezamlčte nič, hoci Vám to môže pripadať bezvýznamné, alebo dokonca sa za to môžete hanbiť. Zapamätajte si, že nie Vy ste tá, ktorá by sa mala cítiť trápne!

Pri kontaktovaní polície, pokiaľ to nie je práve vo chvílu, kedy Vás manžel týra a vy voláte hliadku, ale ak ste sa rozhodli a zašli ste priamo na stanicu čin ohlásiť, je vhodné mať právneho zástupcu. Ten Vám najlepšei poradí ako spísať dôležité dokumenty. Môže to byť návrh na rozvod, návrh na predbežné opatrenie, aby Váš partner nemohol vstupovať do bytu v ktorom žijete, alebo sa k Vám priblížiť. Tiež je dôležité, aby trestné oznámenie napísal právny zástupca a nie Vy sama, pretože pri najmenšom pochybení môže byť všetka snaha zbytočná.

Pokiaľ nemáte v políciu dôveru a nemôžete si dovoliť právneho zástupcu, môžete vyhľadať agentúru pomoci takýmto obetiam, alebo inú neziskovú organizáciu, kde Vám určite budú vedieť poradiť nielen s postupom, ale keďže každé takéto zariadenie má aj svojich právnych poradcov, pomôžu Vám tam aj s napísaním návrhu na rozvod, trestného oznámenia či návrhu na predbežné opatrenie.

Je dôležité, aby ste sa nebáli spraviť prvý krok. Ten je najťažší, ale aj najpodstatnejší. Prvý krok je Vaše víťazstvo nad vlastným strachom a prvé víťazstvo nad tyranom. 

Možnosti riešenia týrania a domáceho násilia sú teda nasledovné:

  • rozvod
  • odchod od partnera, manžela
  • podanie trestného oznámenia
  • podanie predbežného opatrenia na súd, ktorým bude zakázaný vstup Vášho manžela, partnera do bytu alebodomu kde žijete

Tieto možnosti je možné aj kombinovať. Záleží na povahe týrania, jej dĺžke a na tom,ako na túto novú situáciu bude reagovať Váš partner. Je jasné, že zrejme každá z Vás si ako prvé vyberie rozvod. Je to normálna reakcia a popravde aj najrozumnejšia. Pokiaľ Vás partner ohrozuje, nie je dôvod, aby ste s ním zostávali v spoločnom zväzku, ktorý sa zmenil na okovy. Je preto nevyhnutné čo najskôr podať návrh na rozvod na príslušnom okresnom súde v meste, kde žijete. V rozvode je potrebné uviesť prečo sa chcete rozviesť. Nemusíte sa hanbiť, pravdivo uveďte všetko, čo je dôvodom na rozvod. Ak ste nezamestnaná alebo na materskej dovolenke, môžete požiadať o oslobodenie od súdneho poplatku. V prípade, že na rozvod bude Váš partner podľa Vašich skúseností s jeho správaním reagovať agresívne, je vhodné, aby ste tesne pred podaním tohto návrhu Vaše spoločné bývanie opustili. Skúste sa obrátiť na rodičov, súrodencov, priateľov alebo širšiu rodinu, požiadajte ich o pomoc, aby Vám dovolili bývať u nich aspoň na nevyhnutnú dobu. V krajnom prípade môžete vyhľadať pomoc aj v krízovom centre vo vašom meste. Partnerovi o tom kam idete rozhodne NEHOVORTE!!! Ak domáce násilie a týranie trvá dlhší čas, teda viac rokov a Vy sa obávate o svoj život, prípade zdravie, je vhodné podať súčasne s rozvodom trestné oznámenie na partnera. Môžete ho podať osobne, na policajnej stanici, ale pozor, nie u mestskej polície, ale u štátnej polície. Môžete ho podať tiež písomne na okresnej prokuratúre, kde v podateľni necháte písomne spísané trestné oznámenie, ujme sa ho vyšetrovateľ a vec sa následne začne riešiť. V prípade, že je Váš partner mimoriadne agresívny, môžete v žiadosti požiadať o to, aby sa o tomto podaní nedozvedel, pokiaľ to nebude nevyhnutné. Zabránite tak tomu, aby ho polícia a vyšetrovateľ informovali. Vypočujú Vás a až následne vypočujú aj partnera a až vtedy sa o tejto skutočnosti dozvie. Vy zatiaľ môžete zariadiť množstvo vecí, napríklad odchod zo spoločného bývania. V niektorých prípadoch sú páchatelia daní do vyšetrovacej väzby na 48 hodín a v tomto čase prokurátor rozhodne o jeho prípadnej väzbe. O tom Vás ale bude informovať vyšetrovateľ.

Ak sa partnera bojíte tak, že už nemôžete s ním byť v spoločnej domácnosti, ale nemáte kam odísť, môžete podať tiež návrh na predbežné opatrenie, ktorým sa zamedzí vstup Vášho partnera do Vášho domu alebo bytu. V tomto návrhu musíte presne uviesť kam má súd partnerovi zakázať vstup, teda presne o ktorý byt/dom sa jedná, číslo parcely, popisné číslo a všetky údaje získané z listu vlastníctva, dôvody, prečo to požadujete a všetky údaje partnera, prípadne dôkaz o jeho správaní - lekárske správy a pod. Súd musí presne vedieť kam presne a kto nesmie vstupovať a z akého dôvodu. Musíte uviesť aj to, že partnera sa bojíte, bojíte sa, že by sa pomstil, alebo Vám inak ublížil ak by sa dozvedel o trestnom stíhaní, resp. rozvode. Spravidla však v prípadoch, kedy nehnuteľnosť do ktorej vstup chcete partnerovi odoprieť  patrí aj jemu súd zamietne tento návrh. Môže sa tiež stať, že Vás požiadajú o doplnenie niektorých informácií. V tomto prípade súd rozhoduje spravidla do 10 dní až 2 týždňov, prípadne aj skôr.