Kde hľadať pomoc?

29.07.2011 15:09

V prípade, že ste Vy, alebo Vaše deti obeťami domáceho násilia, existuje niekoľko inštitúcii, na ktoré by ste sa mali v každom prípade obrátiť o pomoc:

  • Polícia
  • Prokuratúra
  • Súdy
  • Obvodné úrady
  • ÚPSVaR
  • Samospráva
  • Centrá pomoci

 Polícia

Nakoľko násilie páchané na ženách je na Slovensku trestným činom. Ak sa cítite v ohrození zdravia, alebo života, alebo máte pocit, že je ohrozené zdravie, alebo život vašich detí môžete kontaktovať políciu na telefónnom čísle 158, alebo podať písomné, alebo ústne oznámenie na príslušnom Oddelení policajného zboru podľa miesta bydliska. 

Prokuratúra

Ak ste po akútnom útoku, opakovane zažívate násilie zo strany svojho manžela alebo partnera môžete oznámiť tieto skutočnosti ústne, alebo písomne na prokuratúre. Všetky kontakty na krajské a okresné prokuratúry na Slovensku nájdete na stránke Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky www.genpro.gov.sk.

Súdy

Na príslušnom súde podľa miesta bydliska si môžete podať návrhy vo veciach rozvodu, zverenia detí, výživného na deti, vysporiadania majetku, predbežného vylúčenia z užívania bytu a iné. Všetky kontakty na súdy na Slovensku nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky www.justice.gov.sk.

Obvodné úrady

Obvodné úrady prešetrujú priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Viac o priestupkoch nájdete v časti Občiansko-právne konanie – Čo robí polícia. Všetky kontakty na Obvodné úrady na Slovensku nájdete na www.vs.sk.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny

Všetky kontakty na Úrady práce sociálnych vecí a rodiny na Slovensku nájdete na www.upsvar.sk

Samosprávny kraj

Samosprávne kraje sú zriaďovateľmi zariadení sociálnych služieb, ktoré poskytujú ubytovanie, sociálne poradenstvo a psychologickú pomoc. Na samosprávny kraj sa môžete obrátiť so žiadosťou o kontakty na zariadenia sociálnych služieb, kde môžete nájsť pomoc a podporu.

Centrá pomoci

Na našich internetových stránkach nájdete tiež rozsiahly zoznam centier pomoci pre týrané osoby. Na tieto kontaktné miesta sa môžete obrátiť s akýmkoľvek problémom, ktorý súvisí s domácim násilím, týraním a podobne. Privíta Vás tu ochotný a profesionálny personál, ktorý vám pomôže individuálne s ohľadom na konkrétny problém. Centrá pomoci nájdete TU.